ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ

Ανοικτή πρόσκληση για  διαδράσεις  μορφών τέχνης  που επεκτείνoνται και εμπλουτίζουν το πεδίο της τέχνης και της ψυχικής υγείας.

Καλούνται  καλλιτέχνες και δημιουργοί να προτείνουν καινοτόμα έργα τέχνης, που συνδέουν τον εικαστικό κόσμο με την κοινότητα, αξιοποιώντας την δυνατότητα της ψυχανάλυσης.

Η έναρξη διαδραστικής λειτουργίας του έργου “ενδογραμμή” ξεκίνησε με την Φόρμα ειδικού ερωτηματολογίου  στο γενικό πληθυσμό  με στόχο και σκοπό να αποτελέσει την αφετηρία αλλά και την διαδοχική εξέλιξη του project

Η “ενδογραμμή” αποπειράται να ερευνήσει την σχέση ανάμεσα στην τέχνη_τη ψυχική διεργασία_την παιδεία και την επιστήμη. Για πρώτη φορά καλλιτεχνικό έργο/project έχει εμπνευστεί για την δημιουργία του και διεξαγωγή του, από το γενικό πληθυσμό και όχι από το κατά κανόνα οργανόγραμμα των χώρων και φορέων τέχνης.

Δύο χιλιάδες εκατόν ογδόντα εννέα συμπολίτες μας (2.189) ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα καταθέτοντας μας ότι η Tέχνη  επειδή λειτουργεί σε ένα συμβολικό πλαίσιο, είναι ιδιαίτερα κρυπτική, σε τέτοιο βαθμό, όμως, που χάνεται το νόημα και το μήνυμα δε φτάνει στο δέκτη. Αποκτά έτσι μια περισπούδαστη ανειλικρίνεια, κομπασμό ότι δήθεν ασχολείται με κάτι εγωτικά θαυμαστό δίνοντας πρόκριση της αξίας στην  ευκολία. Ο καλλιτέχνης σαν ακαδημαϊκή φιγούρα  δε διακινδυνεύει τίποτα και δεν καταφέρνει να αγγίξει περισσότερο κόσμο. Αυτό το  είδος τέχνης λοιπόν οδηγεί σε έναν ναρκισσισμό και μια αυτο-αναφορικότητα που μαστίζει τις σύγχρονες κοινωνίες, η αισθητική της δε, η ορισμένες φορές αυτο-περιθωριοποίησή της, δυσνόητη και απόμακρη και με  απουσία απλότητας δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι, οι οποίοι θεωρούν ότι η τέχνη σχετίζεται με την κοινωνική θέση. Αυτή η υπερβολή λοιπόν που μοιάζει χωρίς αιτία και νόημα  δεν επικοινωνεί επιτυχώς  στο κοινό την ουσία της τέχνης, ενώ  η τέχνη είναι βαθύτατα ουσιαστική και ανθρωποκεντρική.

Σε αυτό το κάλεσμα αναζητούνται νέες ιδέες σχετιζόμενες με την καθημερινότητα, που θα είναι ανατρεπτικές και μεταμορφωτικές με κύριο μέλημα την συνομιλία με τον κοινότητα.

Η έμφαση θα δοθεί στην αλληλεπίδραση μεταξύ των καλλιτεχνών και της κοινότητας.

Είναι ευπρόσδεκτοι να μετάσχουν καλλιτέχνες και δημιουργικοί επαγγελματίες  των πεδίων: ηθοποιοί, σχεδιαστές, ζωγράφοι, γλύπτες, καλλιτέχνες των νέων μέσων,  performers, αρχιτέκτονες, συγγραφείς, κοινωνικές και κοινοτικές καλλιτεχνικές συλλογικότητες.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Η Ψυχολογία-Τέχνη δεν χρηματοδοτεί μεμονωμένα καλλιτέχνες αλλά υπάρχει δυνατότητα ( θα δοθούν επιστολές πρόσκλησης, συμβουλές για τις διαθέσιμες εναλλακτικές δυνατότητες χρηματοδότησης) για  ανταποδοτικό όφελος στις ιδέες που θα προκριθούν.

ΧΩΡΟΙ

Εσωτερικοί αλλά και εξωτερικοί χώροι θα είναι δημόσιοι χώροι της Αθήνας, Λευκωσίας και Ρώμης καθώς και επιλεγμένων ινστιτούτων/φορέων που συμμετέχουν στο πρότζεκτ

 Τα έργα θα παρουσιαστούν σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, επιδιώκοντας να ενσωματώσουν στη ροή της ενδο_γραμμής, την κίνηση της Αθηναϊκής ,Κυπριακής και Ιταλικής καθημερινότητας,

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Το project διοργανώνεται  από την Ψυχολογία-Τέχνη   που εστιάζει στη σύνδεση της τέχνης με την ψυχολογία. Η Ψυχολογία-Τέχνη  συνεργάζεται με ποικίλα ιδρύματα και φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από τη δημιουργία της διοργανώνει  πρότζεκτ σε τρεις βασικά πεδία:

α. εικαστική ψυχοθεραπεία (art-therapy) β. Τέχνη και Ψυχανάλυση γ. Τέχνη και επιστήμη

ΕΓΓΡΑΦΗ

Η εγγραφή γίνεται με μια απλή δήλωση ενδιαφέροντος στο : psychologyartgr@gmail.com

Η πλήρης πρόταση πρέπει να υποβληθεί μέχρι την 30η Οκτωβρίου 2017 στο: epitropi1.psy.art@gmail.com με την ένδειξη: συμμετοχή_ενδογραμμή

Στην πρόταση θα πρέπει να αναφέρεται το όνομα, η διεύθυνση, το τηλέφωνο, η εθνικότητα, η ημερομηνία γέννησης,  ιστοσελίδα ή  blog, μια περίληψη της προτεινόμενης ιδέας (έως 100 λέξεις), μια περιγραφή του έργου και οι τεχνικές λεπτομέρειές του (max 1000 λέξεις), συνοπτικό βιογραφικό (max 200 λέξεις), cv (max 4 σελίδες), παραδείγματα προηγούμενων εργασιών, και όλα αυτά σε ένα αρχείο μορφής pdf.

Όλα τα κείμενα πρέπει να είναι γραμμένα και στα αγγλικά.

Μέγιστο μέγεθος συνημμένου αρχείου 5 MB.