Η Μαρία Παπαχαραλάμπους γεννήθηκε στη Λευκωσία και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) της Αθήνας με υποτροφία, από όπου αποφοίτησε με άριστα το 1991, φωνητική  στο Εθνικό ωδείο Αθηνών (1982-1988) και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Faculdad de Bellas Artes, Universidad Complutence, στη Μαδρίτη και στο MIDE Museum, Universidad Castilla la Mancha, στην Κουένκα της Ισπανίας με υποτροφία της Ισπανικής Κυβέρνησης.

Πραγματοποίησε δεκαπέντε ατομικές εκθέσεις και εκπροσώπησε την Κύπρο σε διάφορες Ευρωπαϊκές και διεθνής συναντήσεις σε διάφορους τομείς της τέχνης, μετά από επιλογή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και άλλων φορέων της Κύπρου και του εξωτερικού.

Πραγματοποίησε εικαστικές παρεμβάσεις, δρώμενα, Online εργασίες, γεωπολιτική τέχνη, εκδόσεις, διεθνής εργασίες. Διοργάνωσε αλλά και συμμετείχε σε συμπόσια, διημερίδες, συνέδρια, διαλέξεις.

Συνεργάστηκε με Θεατρικά σχήματα και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος. Δημιούργησε ταινίες μικρού μήκους, βιντεοτέχνης και κινούμενων σχεδίων. Από 2006 εκπροσωπεί την Κύπρο στη διεθνή ομάδα FemLink (μία γυναίκα βίντεο καλλιτέχνις από κάθε χώρα).

Συν-δημιουργός μαζί με τον Αχιλλεα Κεντώνη του Ιδρύματος ARTos στη Λευκωσία, όπως και της ResArt -Happy places. Μαζί επιλέγουν να εμφανίζονται ως “Binary Art Group”.

 Το 2011 δημιούργησε το κοινωνικο-καλλιτεχνικό κίνημα «Reflections-Αναστοχασμοί» με καλλιτεχνική και ακτιβιστική δράση. 

Τα τελευταία χρόνια μελετά φιλοσοφία και παρακολουθεί πρόγραμμα σπουδών συμβουλευτικής και προπονητικής ζωής, στο τμήμα ψυχολογίας του πανεπιστημίου Αιγαίου.

‘Εχει βραβευτεί για το έργο της σε διαφορετικούς τομείς της τέχνης.  

http://www.maria-papacharalambous.net