Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2014

Δελτίο Τύπου
Σεμινάριο “Τέχνη και Ψυχανάλυση” στον χώρο Ψυχολογία – Τέχνη

Ο χώρος Ψυχολογία – Τέχνη σας καλεί σε σεμινάριο με έναρξη την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014 στις 18.00 με τίτλο “Τέχνη και Ψυχανάλυση” με εισηγητή τον Ψυχίατρο – Ψυχαναλυτή Κώστας Γεμενετζή, το οποίο θα διεξαχθεί στην έδρα της (Π. Μελά 38, 3ος όροφος).

Σημειώνει ο Εισηγητής : “Τα βασικά πράγματα της ζωής έχουν ένα κοινό στοιχείο: Όταν διψώ, κανένας άλλος δεν μπορεί να πιει νερό για μένα, όταν νυστάζω, κανένας άλλος δεν μπορεί να κοιμηθεί για μένα. Άλλα και το έργο τέχνης: γίνεται επάνω σε ένα “άσπρο χαρτί” που “μιλά με την φωνή σου, / την δική σου φωνή” (Σεφέρης) στο οποίο ο καλλιτέχνης καλείται να δώσει μορφή: να γράψει, να συνθέσει, να ζωγραφίσει. Όσο περισσότερο κανείς εξοικειώνεται σ’ αυτήν την οπτική, τόσο περισσότερο η ζωή γίνεται τέχνη και η τέχνη ζωή.
Η επιστήμη, σε αντίθεση με την τέχνη και την ζωή, αναγνωρίζει μόνο προτάσεις που έχουν γενική ισχύ: Το πείραμα επαληθεύεται σε κάθε τόπο και σε κάθε χρόνο και από κάθε επιστήμονα. Η ασπιρίνη μετριάζει τον πονοκέφαλο στον οποιονδήποτε.
Η ψυχανάλυση, ήδη από τον ιδρυτή της, ήγειρε, και εγείρει ακόμα, αξιώσεις επιστημονικότητας. Τούτο δεν συμφωνεί με την αξίωση της για μια ελεύθερη επικοινωνία που την χαρακτηρίζει η μοναδικότητα της κάθε συνάντησης, του κάθε ανθρώπου, της κάθε στιγμής – μια αξίωση που την απομακρύνει από την επιστήμη και την συγγενεύει με την ζωή και την τέχνη.
Υπάρχουν μεν εξαιρέσεις, όμως η κυρίαρχη στάση της ψυχανάλυσης απέναντι στην τέχνη είναι υπεροπτική: καθιστά το καλλιτεχνικό εργο αντικείμενο των ερμηνειών της. Στα σεμινάρια αντιθέτως θα γίνει απόπειρα μιας συνομιλίας με έργα τέχνης από την ζωγραφική, τον κινηματογράφο, την λογοτεχνία και την μουσική. Συνομιλία η οποία, σε ευτυχείς περιπτώσεις, μπορεί να γίνεται για τον ψυχαναλυτή μαθητεία και συγχρόνως να αφήνει το έργο να προβάλλει σε μιαν άλλη καθαρότητα”.

Σχετικά με την εταιρεία “Ψυχολογία-Τέχνη”

Η “Ψυχολογία – Τέχνη” είναι μια Επιστημονική, μη Kερδοσκοπική εταιρεία που βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη, και έχει ως βασικό σκοπό την υλοποίηση ενεργειών και η ευαισθητοποίηση της κοινότητας πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας, η ψυχοκοινωνική στήριξη, η ανάπτυξη δημιουργικών δράσεων, η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου και η προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές και η προβολή της δημιουργικότητας των ατόμων με ψυχική διαταραχή. Επίσης, στα αντικείμενα της εταιρείας συγκαταλέγονται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης, τα οποία παρέχονται μέσα από το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης, που εκπροσωπείται από την εταιρεία βάσει αναγνωρισμένων κριτηρίων σύμφωνα με τα Διεθνή ισχύοντα με την Ελληνική Νομοθεσία, και σε συνεργασία με φορείς διεθνούς ανάγνωρισης και πιστοποίησης. Η εταιρεία βρίσκεται Παύλου Μελά 38, 3ος όροφος, Θεσσαλονίκη, ΤΚ 54622.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το κέντρο στο Τηλ. & Fax : 2310 257070, 6970898814, psychologyart@cyta.gr.