Συνοπτικό Βιογραφικό | Δωροθέα Κοντελετζίδου

//Συνοπτικό Βιογραφικό | Δωροθέα Κοντελετζίδου

Συνοπτικό Βιογραφικό | Δωροθέα Κοντελετζίδου

 Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών του Στρασβούργου, με ειδικότητα στην Σύγχρονη Τέχνη και στον Cy Twombly, είναι διδάκτορας της θεωρίας της τέχνης, Σχολή Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Α.Π.Θ.

Από το 1979-1989 έζησε στην Γαλλία και εργάστηκε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Στρασβούργου.

Από το 1989 ζει και εργάζεται μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αθήνας.

Το 1991 γίνεται μέλος της AICAHELLAS, το 2001 τακτικό μέλος της Διεθνούς Ένωσης Τεχνοκριτικών & το 2003 εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. της AICAHELLAS καθώς επίσης του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και το 2012 μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης.

Από το 1990 διδάσκει Ιστορία της Τέχνης σε σεμινάρια στην Πρωτοβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σε Εικαστικά Εργαστήρια, στο παράρτημα της Καλών Τεχνών του StEtienne, Θεσσαλονίκη, στη Σχολή Ψυχολογία-Τέχνη, Art Therapie και από το 2016 είναι διδάσκουσα στη Σχολή Εφαρμοσμένων και Εικαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Έχει δώσει σημαντικό αριθμό διαλέξεων σε σχολές Καλών Τεχνών και έχει συμμετάσχει σε Συμπόσια. και Συνέδρια καθώς και μέλος σε αντίστοιχες επιτροπές. Αρθρογραφεί από το 1985 σε περιοδικά τέχνης, όπως Χ(ν)άρια, Εικαστικά, ARTI, Σήμα, Εντευκτήριο, Νέα της Τέχνης, Θεσσαλονικέων Πόλις καθώς και στον ημερήσιο, μηνιαίο έντυπο και ψηφιακό τύπο.

Έχει προλογίσει εκθέσεις καλλιτεχνών, καθώς επίσης έχει οργανώσει και επιμεληθεί ομαδικές εκθέσεις στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νίκαιας καιστη Bourges, Γαλλία καθώς και στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, παράλληλο πρόγραμμα της 1ης και 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Athina By Art, Αθήνα, ReCulture III, Πάτρα, Apollonia, Ανταλλαγές με τη Νοτιο-Ανατολή Ευρώπη, κ. ά.

Μέλος της Εικαστικής Επιτροπής στο Κόδρα, Θεσ/νίκη, Athina by Art, Αθήνα και στη 14th Biennale Νέων Καλλιτεχνών των Ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου.

Έχει εκδώσει μονογραφίες για τον Γιώργο Τσακίρη, Γιώργο Ζογγολόπουλο, ενώ το 2014 εκδίδει το βιβλίο Η Ιδέα ως υλικό, το υλικό ως ιδέα. Οι Έλληνες καλλιτέχνες στο Παρίσι από το 1960 μέχρι το 1980’, εκδ. Επίκεντρο. Το 2017-18 θα κυκλοφορήσει το νέο της βιβλίο από τις εκδόσεις Σαιξπηρικόν.

2017-06-24T02:15:57+00:00