Η Λίτα Μαυρογένη ζωγράφιζει ερασιτεχνικά ως αυτοδίδακτη ζωγράφος. Το 1993 περνάει ως κατ’ εξαίρεση ταλέντο στη σχολή  Καλών Τεχνών της Αθήνας και παρακολουθεί δύο χρόνια μαθήματα με δάσκαλο τον Νίκο Κενσαλή, όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές της. Την περίοδο αυτή γίνεται μέλος στο Καλλιτεχνικό Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και παράλληλα αναγνωρίζεται ως επαγγελματίας καλλιτέχνης από την aiap της UNESCO.

Το 2004 μαζί με άλλους Έλληνες καλλιτέχνες ιδρύουν στην Ελλάδα το σύλλογο διαφύλαξης και  διαχειρίσεις των πνευματικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών ο οποίος εντάσσεται στον οργανισμό της UNESCO για την διαφύλαξη της παγκόσμιας κληρονομιάς. Το 2000 την βραβεύει η Ένωση Ελλήνων λογοτεχνών για την μεγάλη προσφορά της, στον πολιτισμό και στην καλλιτεχνική εκπαίδευση των νέων. Από το 1998 είναι διορισμένη εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού στη μεγάλη αυτοδιοίκηση της Θράκης και ανατολικής Μακεδονίας, σε θέματα πλαστικών και εικαστικών τεχνών. Το 2001 βραβεύεται από εμπορικό επιμελητήριο της Σμύρνης σαν πρέσβειρα αγάπη ειρήνης και φιλίας ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα.  To 1995 κατόπιν προσκλήσεως του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας συνεργάζεται με την Παιδική  Ακαδημία της Μόσχας επάνω στην καλλιτεχνική παιδεία δίνοντας σειρά διαλέξεων για τον Πλάτωνα και την τέχνη, για την γεωμετρία και για τον αρχετυπικό συμβολισμό του Πυθαγόρα ως μέσον διδασκαλίας της παιδικής Τέχνης.

Το 1996 προσκεκλημένη από Παιδικό Μουσείο του Βερολίνου κάνει σειρά διαλέξεων με θέμα η γεωμετρία στην παιδική τέχνη. Το 2000 ιδρύει την Ακαδημία Παιδικής Τέχνης μέσα από την οποία θεσμοθετούνται δύο Παγκόσμιοι Διαγωνισμοί για την παιδική τέχνη, η Biennale παιδικής ζωγραφικής και ο διπλός διαγωνισμός ΓΕΦΥΡΕΣ ΑΓΑΠΗΣ κατασκευή κούκλας και συγγραφή παραμυθιού.