Η Έλενα Τονικίδη  γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάτρα. Ξεκίνησε με σπουδές κοινωνικής εργασίας  παράλληλα σπουδές μονωδίας στο ωδείο Πατρών και αργότερα στις καλές τέχνες και  την ψυχολογία στη Γερμανία [Institut für Kunst- und Bildgeschichte IKB-bildunngsprogramm für künstlerisch-ästhetische Praxis-, Psychologisches H.R.K]. Το 1994 και το 2013 αντίστοιχα συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα GSASS εκφραστικές τέχνες και θεραπεία [Arts and Healing, spoken colors, painted sounds] Δραστηριοποιείται  σε τομείς συνάντησης της «ψυχολογίας και της τέχνης (art-therapy)», καθώς και την προβολή της εικαστικής δημιουργικότητας των ατόμων με ψυχική διαταραχή με επιμέλεια έργου στην επιστημονική εταιρεία «Ψυχολογία-Τέχνη» στην οποία είναι ιδρυτικό μέλος και Διευθύντρια. Έχει δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια Ψυχιατρικής και εργάστηκε ως εξωτερικός συνεργάτης στην ψυχιατρική νευρολογική κλινική Ασκληπείο στη Θεσσαλονίκη. Από το 2015 έως σήμερα είναι συνεργάτης της A’ Πανεπιστημιακής κλινικής Α.Π.Θ Γ.Ν Παπαγεωργίου στο πρόγραμμα “ψυχοπαθολογία του λόγου”. 

Έχει στο ενεργητικό της 4 ατομικές εκθέσεις, 11 συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις , 5 performance- installation «τέχνη & art-therapy»

Έχει επιμεληθεί το: “1ο Διεθνές συμπόσιο μέσω τέχνης -Life and Art as one” -παράλληλο πρόγραμμα της Μπιενάλε 5 ΚΜΣΤ. 2015 και το project: “Αrt. ψυχο_Αρχιτεκτονική”. Labattoir Δήμος Θεσ/νικης.2016

 www.elenatonikidi.com    e-mail: elena.tonikidi.arttherapy@gmail.com